De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Weekendresultaten SLim-actie 2018: van vrijdag 16 tot maandag 19 februari

maandag, 19 februari 2018

De Limburgse korpsen van lokale politie en de WegPolitie Limburg houden elk weekend, het hele jaar door, gecombineerde controles op alcohol, drugs en snelheid. Het doel is dat er elk weekend in Limburg controles plaatsvinden in minstens 4 politiezones. Met de SLim-acties willen we vooral het aantal weekendongevallen in onze provincie verminderen maar ook de mensen bewust maken dat ze elk weekend gecontroleerd kunnen worden.

SLim is een initiatief van gouverneur Herman Reynders, de 14 korpsen van lokale politie, de Wegpolitie Limburg, het parket, de burgemeesters en de mediapartners.

SLim-controles

3 korpsen van lokale politie zetten het voorbije weekend controles op in de provincie Limburg, waarbij 33 politieambtenaren en agenten van politie werden ingezet, namelijk:

 • politiezone Limburg Regio Hoofdstad
 • politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo
 • politiezone Maasland.

Er werd in totaal bij 148 bestuurders een ademtest afgenomen.

 • 10 van deze ademtests (of 7 %) waren positief.  
 • Er werd van 53 bestuurders een drugstest afgenomen, 13 testen  waren positief.
 • 4.486 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid. 10% procent van de voertuigen of 444 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid. 
 • Naast de overtredingen op alcohol, drugs en snelheid werden ook nog 18 andere verkeersovertredingen vastgesteld. 3 bestuurders droegen geen gordel. 3 voertuigen waren niet gedekt door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. 8 voertuigen voldeden  bij de controle niet aan de bij de wet gestelde technische eisen waaraan de motorvoertuigen dienen te voldoen. 2 bestuurders pleegden een inbreuk op de wetgeving rijbewijs. Er werden ook nog 2 andere verkeersinbreuken vastgesteld.
 • Bij deze SLim-controles werden 16 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.

Weekendongevallen

In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 55 verkeersongevallen gemeld, waarvan 7 met lichamelijk letsel en 48 met enkel stoffelijke schade. Let wel op: niet alle ongevallen met stoffelijke schade worden aan de politie gemeld!

 • Bij deze letselongevallen vielen 1 zwaargewonde en 6 lichtgewonden.
 • Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 26 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 19 %) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings.
 • Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

De gegevens over de verkeersongevallen van PZ Lanaken-Maasmechelen werden niet ontvangen.