De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Rondleidingen en preventietips voor senioren: een succes!

dinsdag, 30 januari 2018

Veiligheid is een belangrijk thema voor iedereen in onze samenleving. Toch is het opvallend dat vooral senioren met een groot onveiligheidsgevoel kampen, hoewel ze eigenlijk minder vaak slachtoffer worden van criminaliteit. Provincie Limburg ontwikkelde het project "Senioren en Veiligheid" dan ook om senioren veiliger te doen voelen in het dagelijkse leven. In het kader van dit project worden gratis toelichtingen gegeven rond brand- of diefstalpreventie en worden gratis rookmelders uitgedeeld aan senioren.

Vandaag ontvingen gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove en gouverneur Herman Reynders een groep uit Maaseik van vzw Neos. Zij kregen naast de traditionele rondleiding in het Provinciehuis de toelichtingen van een diefstalpreventieadviseur en een brandpreventieadviseur. Elke deelnemer nam ook haar/zijn gratis rookmelder en brochure in ontvangst.

Brochure met preventietips

In 2016 bracht de provincie een brochure uit “Preventietips voor Limburgse senioren”. Deze brochure staat boordevol praktische veiligheids- en preventietips. Je vindt er allerlei tips en weetjes omtrent meerdere thema’s, namelijk:

  • Algemene veiligheid
  • Diefstalpreventie
  • Internet
  • Veilige mobiliteit

De categorie “Algemene veiligheid” behandelt een aantal uitlopende thematieken zoals valpreventie, brandpreventie en ziekenhuispreventie. “Diefstalpreventie” focust op de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om inbraak te voorkomen. Het thema “internet” leert senioren de internettaal beter te begrijpen en toont hoe je veiliger online kan winkelen. “Veilige mobiliteit” ten slotte geeft aan dat senioren zich veilig kunnen verplaatsen wanneer ze een aantal tips opvolgen. Zowel wandelen, fietsen als autorijden komen aan bod. Je kunt de preventietips ook online raadplegen op de volgende website: www.preventiesenioren.be.

Gratis toelichtingen voor senioren

Vanaf september 2017 biedt de provincie in het kader van “Senioren en Veiligheid” ook gratis toelichtingen aan. Tijdens zo’n toelichting gaat een diefstalpreventieadviseur of een brandpreventieadviseur dieper in op een aantal belangrijke preventietips die senioren kunnen hanteren in het dagelijkse leven. Seniorenverenigingen kunnen kiezen tussen vier formules. Zo heeft men de keuze uit een toelichting op een zelfbepaalde locatie, een toelichting in het provinciehuis gekoppeld aan een rondleiding, een toelichting in het PLOT gekoppeld aan een rondleiding in de brandweerschool en tot slot een toelichting in een brandweerkazerne gekoppeld aan een rondleiding. Na de infosessie worden er brochures ter beschikking gesteld zodat de preventietips achteraf kunnen nagelezen worden.  

Sinds de opstart van het project hebben er reeds 25 infosessies plaatsgevonden, verspreid over heel Limburg. Hierbij werden al zo’n 600 senioren bereikt. Voor 2018 zijn er momenteel al 29 nieuwe sessies ingepland en stromen de aanvragen nog binnen.

Gratis rookmelders

In het kader van de "14-daagse van de Veiligheid", die van 9 tot 24 september 2017 liep, organiseerde de FOD Binnenlandse Zaken een rookmelderswedstrijd voor de hulpverleningszones van de brandweer. De drie Limburgse hulpverleningszones (Noord, Oost en Zuid-West) besloten de handen in elkaar te slaan. In samenwerking met de provincie Limburg wonnen ze met het project rond “Senioren en Veiligheid” 500 rookmelders om gratis te verdelen onder de 65-plussers.

65-plussers die de provinciale infosessie "Senioren en Veiligheid" bijwonen op het Provinciehuis in Hasselt, de PLOT-brandweerschool in Genk, een brandweerkazerne in de buurt of een locatie afgesproken in de eigen gemeente, ontvangen na afloop van de infosessie een gratis rookmelder zolang de voorraad strekt. Per woning of appartement wordt één gratis rookmelder ter beschikking gesteld.

Ondertussen heeft de provincie zelf al rookmelders bijbesteld wegens het succes van het project. 500 rookmelders gingen namelijk al de deur uit.

Deze actie zal het volledige jaar 2018 worden verder gezet.