De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Record aantal Limburgse 11-12 jarige leerlingen ontdekken beroepen tijdens de DOEdag

dinsdag, 24 oktober 2017

Ook “Zorgorganisaties” participeren waardoor meer jongeren kunnen deelnemen

Op donderdag 26 oktober 2017 organiseren Het Beroepenhuis vzw en VDAB opnieuw een DOEdag. Op verschillende locaties in Vlaanderen ontdekken de laatstejaarsleerlingen uit het basisonderwijs uiteenlopende beroepen. Onder impuls van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg ontvangen dit jaar ook zorgorganisaties de leerlingen met open armen.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Erik Gerits: “Gezien de grote nood aan bijkomende zorgverleners in de komende jaren, zet POM Limburg reeds geruime tijd in op het beter kenbaar maken van zorgberoepen. De DOEdag van Het Beroepenhuis en VDAB is de ideale manier om 11 en 12-jarigen, die belangrijke studiekeuzes moeten maken, aan den lijve laten kennismaken met verschillende zorgberoepen. Het massale engagement van de Limburgse zorgsector is een zegen.”

Dit jaar leren maar liefst 467 jongeren uit 20 basisscholen beroepen ontdekken op 10 locaties verspreid over heel Limburg. In 5 van die 10 locaties gaat het om een specifieke zorgomgeving waarvoor in totaal 12 Limburgse zorgorganisaties zich engageren. De VDAB-competentiecentra staan in voor de overige locaties. Hier kunnen de jonge leerlingen meerdere beroepen uit diverse sectoren leren kennen.

“De interesse van de scholen in de DOEdag is elk jaar zeer groot, groter dan het aanbod van de deelnemende organisaties, waardoor in het verleden vele leerlingen uit de boot vielen. Dankzij het engagement van de Limburgse zorgorganisaties kunnen nu 132 leerlingen extra deelnemen zodat vraag en aanbod van de locaties beter matchen", voegt gedeputeerde en POM-voorzitter Erik Gerits toe.

Technische en praktische beroepen

Tijdens de DOEdag kruipen de jonge leerlingen in de huid van vele technische en praktische beroepen zoals verpleegkundige, vrachtwagenchauffeur, lasser, keukenmedewerker, metselaar, .... In kleine groepen doorlopen ze de verschillende beroepsactiviteiten en hun specificiteiten. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten onder leiding van ervaren instructeurs. Het Beroepenhuis zorgt voor educatieve lespakketten om de DOEdag in de klas maximaal te omkaderen.

POM Expert Zorg Jan huysman voegt toe: “Technische en praktische beroepen bieden heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt, omdat er een chronisch tekort aan invulling is bij onze bedrijven en instellingen. Een initiatief als dit is van groot belang om leerlingen hier al op jonge leeftijd mee te laten kennismaken. De DOEdag maakt deel uit van een bewustwordingsproces waarbij Het Beroepenhuis en VDAB kinderen laten proeven van uiteenlopende beroepen om hun te inspireren over hun latere studie- en beroepskeuze en hun die keuze bewuster te laten maken.”

“De DOEdag verkleint de kloof tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs. Daarom ondersteunt POM Limburg dit project ten volle en mobiliseerde het via haar platformwerking zoveel mogelijk zorgorganisaties. Misschien hebben zij vandaag wel hun toekomstige medewerkers ontmoet.” aldus POM Directeur Frank Zwerts.